Csonti Gaming beszélgetés

gamerek hu mini Szia Csonti!
Köszönöm , hogy tudtál időt szakítani erre a rövid beszélgetésre.
Hogy kerültél kapcsolatba a videózással? Azt már tudom, hogy még a 3 műszakos meló közben kezdted, de honnan jött az ötlet?
csonti Az ötlet eredendően onnan jött, hogy ügyféltámogatással foglalkoztam, és támadt egy olyan gondolatom, hogy készítek pár videó tutorialt az ügyfeleknek és a kollégáknak mindenféle témákban angol nyelven. Ezekkel a videókkal foglalkoztam nagyjából másfél évig egy másik csatornán, amit azóta sajnos már töröltek, mivel volt 1-2 jogvédett zene a videók alatt, és az akkori Youtube szabályozás nem ismert könyörületet. Közben készítettem poénból néhány játék videót is magyar nyelven és nagy meglepődésemre elkezdték nézni őket az emberek. A többi már történelem :)
gamerek hu mini Rémlik olyan, mintha valahol említetted volna, hogy volt egy másik youtube csatornád, de megszüntetted. Mi volt az oka, mi adott erőt az újrakezdéshez, mit csináltál másképp?
csonti

Igazából nem újrakezdés volt, mert még megvolt a másik csatorna, amikor elkezdtem játék videókat is készíteni, és csak később döntött úgy a Youtube, hogy önhatalmúlag törli azt. Én inkább egyfajta transzformációnak tekintem ezt az egész helyzetet. Amikor láttam, hogy 2-3 játék videómat többen megnézték, mint másfél év alatt 40-50 tutorial videómat, az nagyon nagy lendületet adott, és amikor a Youtube törölte a csatornát, igazából már nem is foglalkoztam vele. Tapasztalat szerzésnek minden esetre jó volt.

gamerek hu mini

Minek köszönheted a sikert? Azért valjuk be havi 2 000-3 000  felíratkozó már sikernek elmondható ma magyarországon, már csak a népesség számából adódóan is.

csonti

Azon túl, hogy elmondom a sablonos szöveget, hogy "jókor voltam jó helyen" (ami egyébként nagyon is igaz), úgy érzem nagyon sokat jelentett az, hogy a munkámból fakadóan sok tapasztalatom volt az online platformokon való kommunikációs fogások terén és az emberek kezelését illetően. Az embereknek valamiért tetszik a stílusom és eltér a megszokott "játék videósokétól" és talán ez is közre játszik.

gamerek hu mini

Megnéztem a twitch utolsó videód 2014 szeptember 30. Inkább a youtube csatornára koncentrálsz?

csonti

Igen, a Youtube az első jelenleg. Időről időre kísérletet tettem és teszek is arra, hogy a Twitch-en is építsem a nézőtábort, de sajnos nincs rá elég szabadidőm. Sajnálom a dolgot, mert a Twitch egy teljesen más közeg, ami szintén érdekelne. Talán a jövőben eljön még annak is az ideje, hiszen nem árt, ha "virtuálisan" is több lábon áll az ember. Ugyanakkor a Youtube hamarosan újabb kísérletet fog tenni arra, hogy a saját platformján erősítse az online játék közvetítéseket, ezálltal konkurenciát teremtve a Twitch-nek. Számomra ez sokkal jobb megoldásnak tűnik, tekintve, hogy nem kell átmigrálnia a feliratkozóimnak egy másik oldalra, ha online közvetítéseket akarnak látni tőlem a jövőben, így várom, hogy ebből mi fog kikerekedni a végén.

gamerek hu mini

Éreztél olyat valamelyik lejátszási listáddal kapcsolatban, hogy nem hozta meg azt, amit esetleg vártál tőle? (Mi lehetett az oka?) Mért szakadt meg a youtube kisokos?

csonti

A lejátszási listáimat nem azért készítettem, mert elvárásaim voltak, hanem mert volt egy témakör, amivel szívesen foglalkoztam / foglalkozom és össze tudom vonni alá a videóimat a jobb megtekinthetőség érdekében. Az számomra sosem volt meglepő, hogy pont azokat a videóimat nézik meg a legkevesebben, amikkel több munkám van, vagy informatívabbak akarnak lenni, de a közönség már csak ilyen. Az emberek szívesebben nézik meg a botrányos, szórakoztató dolgokat mint az ismeretterjesztő anyagokat és ez a Youtube-on sincs másként. Meg lehetne csinálni ezeket a videókat is érdekesebbre, de ehhez kevés sajnos az időm és az energiám. Ettől függetlenül, ha van egy jó téma, amivel szívesen foglalkozom, nem fog elrettenteni az esetleges alacsonyabb érdeklődés a jövőben sem az elkészítésüktől. A Youtube kisokos pedig azért pihen, mivel 2-3 téma maradt csak a fejemben hozzá, amiket majd később még valamikor elkészítek ill. a már említett időhiány is közre játszik.

gamerek hu mini

Az utolsó élő közvetítésed, amit találtam a The evil within is október közepén készült Nem lesznek liveok?
Azért kérdezem, mert amit már beharangoztál nekük a Csonti játszik lejátszási lista, nekem olyan live szaga van :)

csonti

Biztosan lesznek még Live-ok, főleg ha a Youtube beízzítja majd az új online közvetítő rendszerét és a "Csonti játszik" rovatot is részben azért szeretném elkezdeni, mert később ezen belül kapnának helyet a Live-ok is.

gamerek hu mini

Látszik sokat ötletelsz, és gondolkodsz, mivel lehetne feldobni a csatornádat. Mi lesz a következő nagy dobás? /Csonti játszik után./

csonti

A csatorna folyamatosan formálódik, és mindig az aktuális helyzet alapján gondolom ki, hogy milyen irányvonal lenne a legjobb mindenki számára. A jelenlegi formátummal elégedett vagyok és lényegében ezt optimalizálom majd a jövőben tovább.

gamerek hu mini

Támogatja a család a videókészítést? Lesz rá elég időd? Nem fog az alvás rovására menni ?

csonti

Már most is az alvás rovására megy, de aki komolyan gondolja a Youtube-ot, az tudja, hogy ezzel a dologgal akár napi 24 órán keresztül is lehetne foglalkoni :) A család támogatja a dolgot, bár ez inkább csak abban merül ki, hogy nem szekálnak annyit miatta :) Egy részük még mindig szkeptikus, de már ők is egyre jobban elfogadják a dolgot, mióta látják az apróbb sikernek nevezhető mérföldköveimet, de a család másik fele meg rendesen szurkol nekem. Az biztos, hogy ha megjön a baba, akkor ő lesz az első, de szeretném, hogy minél hamarabb be tudjunk állítani egy olyan napirendet, amiben helyet tudok szorítani a videóknak is.

gamerek hu mini

Mit vársz 2015-2016 tól? /Játékok, család, munka,baba stb./ Valami általános jövőképre gondolok.

csonti

Család fronton hatalmas változás lesz a baba, de az igazat megvallva még nem gondoltam bele igazán, hogy ez még miként fogja majd megváltoztatni a mindennapjaimat. Mindenesetre igyekszem majd helyt állni újdonsült apukaként, bár érzésem szerint nagyon nehéz lesz eleinte.

A csatornám terén 2015-ben kettős célom van. Egyrészt leegyszerűsíteni és áttekinthetővé tenni a formátumot olyan rovatok segítségével, amikbe könnyen be tudok emelni majdnem minden témát. Ezt mostanra már nagyjából sikerült is tető alá hoznom. A másik cél pedig a további folyamatos növekedés. Annak ellenére, hogy nálam nincsenek robbanás szerű ugrások a feliratkozó számokban, hosszú távon folyamatosan növekszik a napi új követőknek a száma. Ezzel én teljesen elégedett vagyok mert úgy érzem, hogy így egy sokkal elkötelezettebb és átlagban érdeklődőbb közönségre teszek szert, akiknek ez úton is köszönöm a belém fektetett bizalmát.

gamerek hu mini

Szeretném ismét megköszönni, hogy segítettél a csatornád adataival az oldal teszteléséhez!
Köszönöm az interjút!

csonti

Én köszönöm a lehetőséget és sok sikert kívánok a Gamerek.hu oldaladhoz :)

 

 

Ha tetszett az interjú likeoljátok, de hozzá is szólhattok.


Az oldal használatával elfogadom a gamerek.hu/cookie-iranyelvek oldalon található cookie használatára vonatkozó irányelveket.

Ok