Gamer, mint fogalom

Ez a cikk kicsit elmélkedés lesz a gamerről, mint a 21. századi új fogalomról.

Ismertetőjegyek: 

  • görnyedt hát
  • szemüveg
  • ritkán éri napfény,
  • kommunikációja 90%-ban chaten vagy ts.-en történik 


Viccet félretéve a fiatalok, és most megcélzom keményen a 16 év alatti korosztályt, elég furcsán viselkedik. Közösségi élete, a facebook-on és más közösségi oldalakon kimerül. Szerintem 80%-a számítógép vagy konzol függő, esetleg a telefonja szenved a rá töltött játékoktól. Ezeknek is a fele már videózáson töri a kobakját... Szinte hemzseg a youtube a kiskorú videósoktól akik karriert szeretnének építeni, és ebből meggazdagodni.
Ha feliratkoznak osztálytársak, már kérdezz-felelek videót akar, mintha sztár lenne, vagy mered-eszed, bátorságpróbás videót. Ez az Y generáció. Ez az élet számukra... 

Én a krisztusi korban, egy 4 éves gyermekkel, programozóként úgy gondolom elég érett vagyok arra, hogy a véleményemet, tapasztalataimat leírjam nektek. Fontos, hogy én is játszottam, kockultam napokat, sőt talán heteket is...

Nyilván ma már az oktatásnak is szerves része a számítógép, az otthonok nagytöbbségében is van. Ahol van számítógép ott nagy eséllyel van internet is. A szülő dolgozik, mert kell a pénz. Ma már nem az a tendencia, hogy apa eltartja a családot. Mindkét szülő dolgozik, ha tud. Nincs idő a gyermekre... Csinálni még csak-csak, de nevelni már bajos... Tudom magamról, olyan a beosztásom, hogy elvinni még eltudom oviba, de elhozni már nem.  Lakás hitel, kocsi hitel mellett nem tehetem meg, hogy lazsáljak. Szóval a probléma az, hogy kevés idő jut a gyermekek nevelésére. És nem a szülő fogja nevelni, hanem az internet... A gond fokozódik:
A szülő nem felügyel, meg nem is ért hozzá, esetleg otthon sincs... 10-14 éves gyerekre már nem fog bébiszittert fizetni.  A gyermek lefoglalja magát a játékkal és megszületett a gamer.
Az első problémám tehát a szülői felügyelet nélküli gamerkedés nyilván kiskorú esetében...

Régen gamer volt az aki elment a kocsmába játékgépezni, csocsózni, esetleg darts, sakk, kártya, sorolhatnánk.  De a játékszenvedély meg volt. Ma már ez nem kocsma, hanem steam, origin, stb...
A sportból E-sport lett.

A másik problémám a gondolkodásmód, remélem ha elolvasod megérted :)

 

 
A gamerek szintjei:

Lvl. 1: Ingyen játék, a f2p-p2w már lerágott csont, de bárki hozzáférhet akinek van email fiókja. Ezek is gamerek... 

Lvl. 2: Következő szintnek emelném ki a mindennel játszok, gátlástalanul, mert ingyen van a torrent kategória...
100 000 Ft értékű videókártyára futja anyáéknak szülinapra, de játékra már nem... És anya nem ért a géphez, megveszi, vagy rábeszéled kell az iskolához, stb. Ezek a játékpiac patkányai... Tiszteletlen, becstelen. A nincs pénzem az nem indok! Nem kifogás! Ezek nem tisztelik, sem a játék készítőt, sem a kiadót semmire. Remélem ha kereső képes lesz majd ő is ugyanennyit kap kézhez a munkájáért, mint a grafikus és programozó csapat az általa megvett játékból...

Lvl. 3: Következő már a tiszteletbeli gamer, aki megvásárolja a játékot, és becsüli is mert fizetett érte, megdolgozott érte. Minden percét élvezi, értékeli. Ha még nem is tolja végig, mert nincs rá ideje, vagy annyira mégsem jött be, mert becsapta a trailer, a nagy reklámkampány, és nem azt kapta amit várt tőle. Ennek ellenére megfontolja, hogy majd egyszer ha sok időm lesz végig tolom... (Persze nem lesz)
Mindezt azért mert fizetett érte, és megbecsüli. Ide megjegyezném, hogy a felfogásából adódóan, nem csak a játékot fogja becsülni az életben... Ez már a gondolkodásmód, életfelfogás része.

Lvl. 4: Csak a játék egész nap! Ez a munkája... Kritikákat ír, videókat készít, tesztel. Azt szereti amit csinál, ezért küzdött egész életében, de tudja a jó szövege nem elég, jól is helyezkedett, plusz szerencséje volt... Megvan minden játék szinte, mert tolják a forgalmazók, kiadók, néha szponzorálják is 1-2 dologgal, előre kap béta kulcsokat, még liveban néha oszt is... Megteheti, hisz ingyen van plusz jó reklám... Ha esetleg nem adnak maguktól, kér, hisz ott van a youtube csatorna referenciának. Már szinte alig vásárol játékot, mert mindent megkap. Kicsit azért boldogtalan, mert annyi mindennel szeretné tolni, de nem teheti meg... Jön a következő Tripla A már megint... még ki se adták, de már holnapra kellene belőle a kritika, vagy bemutató videó. Ő nem csak tiszteli a fejlesztőket, de párat ismer is személyesen... Lepacsiztak valamelyik play it- en.

Véleményem szerint a 3-as szintet mindenki elérheti, rajtatok áll ki hogy szedi össze a tudást, és érettséget élete során, ki hogy skillel... De fontos lehet megjegyezni, hogy amennyiben többet vásárol a piac, a kiadó egyre inkább megfontolja a például az akciókat, a magyarítást, az alapár csökkentését stb.

Remélem tetszett a gondolat menet és a véleményem. Nyugodtan írjátok meg ti is mit gondoltok róla :) Írjátok meg melyik szinthez tartoztok jelenleg! Csak őszintén...

Ha tetszett likeoljátok, de hozzá is szólhattok.


Az oldal használatával elfogadom a gamerek.hu/cookie-iranyelvek oldalon található cookie használatára vonatkozó irányelveket.

Ok