Pegi: a legfontosabb tudnivalók

Mi a PEGI és miért volt szükség a létrehozására?

A PEGI részletes ajánlásokkal szolgál a szülők és gondviselők számára a játéktartalom életkor szerinti alkalmasságával kapcsolatban, a játékok csomagolásán elhelyezett korhatár-címkék és tartalmi leírószavak formájában. Az Egységes Európai Játékinformációs Rendszert (PEGI – Pan-Euroean Game Information) azért hozták létre, hogy a jelenlegi országos korhatár-besorolási rendszereket olyan rendszer váltsa fel, amely az európai országok többségében azonos.

Hogyan történik a játékok besorolása?

A PEGI a tartalomról szóló nyilatkozattétel és a játékok felülvizsgálata alapján dönt az egyes játékok megfelelő PEGI besorolásáról. Először a játék kiadója egy online nyilatkozattételi űrlapot tölt ki, majd elküldi azt a rendszer-adminisztrátornak. A kitöltött űrlapot átnézik, és annak alapján ellenőrzik a játék tartalmát. A PEGI által bevezetett, tartalomról szóló nyilatkozattételi eljárás jelentős előnyöket kínál, mert csak a játék fejlesztőjének/kiadójának kell teljes áttekintéssel rendelkeznie a játéktartalmat illetően. Az áttekintés lehetővé teszi az adminisztrátor számára, hogy a játék azon részeire és aspektusaira összpontosítson, amelyek a besorolás szempontjából a legnagyobb jelentőséggel bírnak. Ez hatékonyabb és megbízhatóbb módszer, mint az, amikor az adminisztrátor megkísérli végigjátszani a játékot (amennyiben ez egyáltalán lehetséges), és ennek alapján végzi el a besorolást.

Mindegyik játék rendelkezik PEGI besorolással?

Bár a PEGI önszabályozó rendszer, a Microsoft, Nintendo és Sony játékkonzolokon játszható minden játék rendelkezik PEGI-besorolással, és besorolást kapnak a fő európai és amerikai kiadású, személyi számítógépen játszható játékok is. A játék-viszonteladók általában megkövetelik, hogy az általuk forgalmazott termékeket PEGI-címkével lássák el, ezért nagyon nehéz olyan játékot találni, amelyet nem soroltak be a PEGI-rendszer szerint.

A játékok befolyással vannak a gyerekekre?

A videojátékok hatásaira irányuló eddigi kutatások középpontjában elsősorban az erőszak állt. Számos tanulmányt tettek közzé, de mindeddig nincs bizonyíték arra, hogy az erőszakos videojátékok hosszú távon vagy tartósan növelnék az agresszivitást vagy az erőszakra való hajlamot a játékosokban.

Az oldal használatával elfogadom a gamerek.hu/cookie-iranyelvek oldalon található cookie használatára vonatkozó irányelveket.

Ok