Scuderia interjú

gamerek hu mini

Üdvözöllek és gratulálok az 1000 feliratkozóhoz!
Nagy lépés ez egy kis csatorna életében! Hogy ünnepled meg? Lesz belőle videó is?

 

scuderia

Előszőr is engedd meg, hogy én is üdvözöljelek téged, és természetesen az oldal kedves olvasóit! Mielőtt megválaszolnám első kérdésedet, mindenképp szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem ezt a különleges felkérést.
Visszatérve kérdésedre, igen az 1000 feliratkozó szerintem is nagyon nagy mérföldkő egy csatorna életében, én személy szerint nagyon boldog vagyok, hogy ennyi ember megtisztelt a bizalmával, ráadásul nagyon jó kis közösség is formálódik nézőim egy tekintélyes számú csoportjából a videók alatti komment szekcióban, illetve a csatorna facebook oldalán, ami szintén nagy örömmel tölt el engem.
A csatornán eddig nem igen volt élő adás, és nagyon-nagyon sokan rágták már a fülem ez ügyben régóta, úgyhogy gondoltam ezt a szép kerek nézőszámot talán egy ’első live’-al kellene megünnepelni, már csak a nagy várakozásra való tekintettel is. Időközben el is készült ez a bizonyos live videó, a gamerek.hu-n szintén szereplő videós kollégával, Hagyma (HagymaTV) barátommal közösen. A videó hatalmas siker volt a csatornán, nézőim nagyon lelkesen fogadták, rengeteg gratulációt, like-ot kaptam tőlük, amit egy az egyben motivációra váltottam, a jövőre nézve.

gamerek hu mini Mit tanultál? Mivel foglalkozol? Látszik rajtad hogy nem vagy már tizenéves. Mesélj kicsit magadról!
scuderia

Informatikát tanultam, és már nagyon régóta rendszergazdaként dolgozom a közigazgatásban. Amit a munkámban ugyan nem igen használok, de a hobbim részét képezi, az a programozás, webfejlesztés. Tanultam HTML, CSS, PHP, és MySQL programozást, ezek egy részét még iskolarendszerben, egy részét pedig autodidakta módon sajátítottam el. Természetesen a webfejlesztés nem lenne teljes Photoshop ismeretek nélkül, amiben ugyan közel sem vagyok pro, de azért jó erős alapokkal rendelkezem, és persze ilyen irányú ismereteimet is folyamatosan próbálom fejleszteni, főleg a youtube-on található oktató anyagok segítségével.

Jól látod, bizony már nem vagyok a legfiatalabb korosztály tagja, az életkorom sem titok, elárulom, 39 éves vagyok, és párommal valamint gyönyörű kislányommal – aki egyébként most múlt 5 éves – élek egy megyeszékhelyen, Nyugat-Dunántúlon.

gamerek hu mini Hogy találkoztál a gamerkedéssel? Mikor és milyen játékkal kezdődött?
scuderia Ez egy igen régi történet, talán általános iskolában negyedik, ötödik osztályos lehettem, amikor megkaptam első számítógépemet, ami akkor kuriózumnak számított. Jól emlékszem Magyarországon nem is lehetett kapni, Ausztriába utaztunk érte, szüleimmel és testvéremmel. Még ennyi év elteltével is előttem van a katalógus, amiben nézegettem azt a bizonyos Commodore 64-et, amit 2990 schillingért vettek meg szüleim, magnóval (a floppy-s verzió még egyszer ennyibe került). Ezzel indult az egész, de itt inkább még csak az informatika, mint olyan ’fertőzött’ meg. C-64 –en basic programoztam a suliban, és otthon is, no meg persze azért rengeteg játékkal is játszottam.

A gamerkedés később, a pc-s korszakban ért el, valamikor az általános iskola után. Az első játék, amivel nagyon-nagyon sokat játszottam a Civilization volt (a legelső civil) még Pentium 286-os gépen, de ez only single play volt.
Az első igazán, haverokkal hajnalokba nyúló internet alapú multiplayer játék a Diablo I és II volt, a battle.net-en. Ebbe a két játékba irdatlan mennyiségű órát öltünk, akkor még nem volt steam, úgyhogy szerencsére ezt az adatot homály fedi, és talán csak a Blizzard a tudója. Aztán jött a World of Warcraft, ami még a Diablo-s korszakot is felülmúlta. Természetesen a WoW-os időkben rengeteg LAN party volt, cipeltük a konfigot ide-oda haverokhoz, ahhoz, aki éppen rendezni tudott egy ilyen eseményt, itt FPS játékokkal Call of Duty, Soldier of Fortune, és stratégia játékkal a Command & Conquer: Generals – Zero Hour -ral játszottunk főleg, általában reggelig.
Talán valahová ide datálom a gamerkedés igazi kezdetét.

gamerek hu mini Milyen indíttatásból kezdtél el videózni?
scuderia

Több szál, és hosszabb folyamat vezetett ahhoz, hogy elkezdjek videózni.
Az egyik szál, ahogy az ember családos lesz, egyre kevesebb ideje marad a játékra, főleg ha kicsi a gyermek, és ha akad is szabadidő azt sem biztos arra fordítja, mert mondjuk az nem olyan sok, hogy belemélyedjen megfelelő mértékben, ahogy szeretne. Magamon is ezt vettem észre egy időben, konkrétan, hogy már alig játszom, pedig kedvem lenne. Ahogy nőtt a gyermek, szabadidőm is több akadt már, csak valahogy nem ültem oda, nem kezdtem bele, inkább youtube-on néztem játékokkal kapcsolatos videókat.

A történet másik szála, hogy kislányom elég sokat látott engem Minecraft-ozni, egész kicsi korától, meseként nézte, élte meg, ahogy építgetek benne (persze nem zombikat, csontvázakat, harcot mutattam neki, csak és kizárólag kreatív módban, halk zongora zenére építkeztem benne). Ahogy nőtt, elkezdett nézegetni, persze kontroláltan, a youtube-on Minecraft videókat. Pár videóst kivéve, a tabletet vagy tv-t lenémítva nézhetett csak ilyen típusú tartalmakat, mivel az egyébként nagyon fiatal korosztály, akik ebben a témában ’alkotnak’, – tisztelet a kivételnek – képtelenek káromkodás nélkül felvenni anyagokat.

Szóval e két szál indíttatásából alakult ki a gondolat, hogy kéne egy videó csatornát létrehoznom. Egyrészt játszanák újra, mert, hogy erről szólna a csatorna, másrészt pedig egyfajta Don Quijote harcként próbálnám népszerűsíteni azt, hogy káromkodás, és deviáns megnyilvánulások nélkül is lehet tartalmat prezentálni, és nézőket megnyerni, akár fiatalokat is. A gyakorló szülőknek pedig, egyfajta biztonságos csatornát jelenthet a ScuderiaVideo.hu ezáltal. Nézőim között biztos akadnak nagyon fiatalok, akik egyszer majd (talán épp általam inspirálva) megpróbálják majd a videózást, és ha mondjuk, hasonló mintára teszik ezt, akkor már azt mondom, beljebb vagyunk, és megérte.

gamerek hu mini Család, hétköznapok, időbeosztás?
scuderia Párom a versenyszférában szintén informatikusként tevékenykedik, kislányom az óvodában, középsősként éli felhőtlen, boldog életét, én pedig munkahelyemen, a rendszert próbálom életben tartani. Munkaidőm nagyjából rugalmas, de általában fél nyolctól, háromnegyed négyig bent vagyok az irodában. Reggel párom viszi a kislányt az oviba, délután meg én hozom el, aztán játszunk jó darabig, videózásra csak estefelé jut időm, ha már kidőlt a kiscsaj. Egyébként szoktunk sokat játszani konzolon is vele, imádja az Xbox 360 Kinect játékokat, ami az egész családot megmozgatja. Persze kirándulunk, és bicajozunk is ahogy rendes családhoz illik.
gamerek hu mini Egyre több olyan videóssal találkozok aki inkább az én korosztályomat képviseli, már megvannak a kialakult szokások, életvitel gondolkodásmód. Hogy érzed ez a videózás hatására változik, formálódik?
scuderia

Szerintem egy kis mértékben igen, de alapvetően azt mondanám, hogy esetemben a saját értékrendemet próbálom inkább a videózásra ’ráerőltetni’.
Gondolok itt, arra, hogy van egyfajta videós kultúra, ami folyamatosan változik a világban, és amit természetesen Magyarországon is folyamatosan átvesznek a népek. Megjelennek új trendek, videó típusok, amik mind külföldön, mind pedig hazánkban népszerűvé vállnak, rövidebb, nagyritkán hosszabb távon. Ezekkel a videókkal lehet gyorsan nagy népszerűségre szert tenni, de például nekem eszembe sem jutna egy ilyen eszközhöz nyúlni, még akkor sem, ha tudom, ez növelné a nézettséget, feliratkozó számot. Ezzel csak azt akarom körül írni, hogy az új videós trendek közül szinte semmi nem hatott még rám eddig, koromnál fogva talán, sok-sok videó típust egyenesen gáz-nak tartok, és rengeteg olyan is van, amelynek számomra érthetetlen módon van létjogosultsága. Szóval, akiket néztem sokat a youtube-on, azok bizonyosan hatottak rám valamilyen formában, de alapvetően a saját fejem után mentem eddig is, és megyek ezután is a videózásban, vállalva, tudva, hogy sosem leszek az, az igazi értelembe vett ’trendi videós’, de ettől függetlenül hiszem, hogy a csatorna jó irányba halad.

gamerek hu mini Nézel magyar videósokat?
scuderia Igen nézek videósokat, két magyar csatornát rendszeresen követek, az egyik Csonti, aki szintén jelen van itt a gamerek.hu-n, és még interjú is készült vele, amit természetesen én is olvastam, a másik pedig Sirius csatornája. Szeretem a gameplay videókat is náluk, ill. a bemutató videókat, de talán a kedvencem, ahol mindketten szerepelnek, és gondolataikat adják át a nézőknek, néha többedmagukkal, Csonti csatornáján a KjúbCast. Pár adás kapcsán levélben volt szerencsém Csontival egy-két témában eszmét cserélni, nagyon jó fej ’civilben’ is.
gamerek hu mini Láttam lesz saját weboldalad is, oda milyen tartalom várható, mit vársz tőle?
scuderia

Igen már vagy fél éve fejlesztem, no, nem azért mert annyira bonyolult, inkább a krónikus időhiány az oka. A weblap, mint olyan, manapság már sokszor ’lesajnált’ dolog a fiatalok körében, ezt én nem tudtam, pár fiatalabb nézőm ’fedte fel ezt a tényt’ előttem, de mint korábban mondtam, ezek az új trendek, szokások nem igen hatnak rám, szóval én még hiszek a web oldalakban. A gamerek.hu is milyen király oldal már!
Elég interaktívra terveztem, és elég sokrétűre, főleg a nézőimet szolgálja majd ki, illetve segít rám találni új potenciális nézőknek, legalábbis ez a tervem vele.
Helyet kap rajta az összes videóm, indexképe, leírása, a videók az oldalon beágyazva is megtekinthetők lesznek, illetve átnavigál a youtube-ra az adott videóhoz majd. Ez egyfajta mentés is egyben, informatikusként fontosnak tartom, hogy minden meglegyen több helyen, pl. az összes videóm megvan merevlemezen is, több mint 400 videó, a honlapon pedig az indexképek és a videó leírások lesznek duplikálva, ezáltal reprodukálhatnám a teljes csatornát, ha valami gond lenne.
Továbbá lesz rajt egy hír modul, ahol minden csatornával összefüggő új infó elérhető lesz, valamint egy blog modul, ahova mindenféle témában fogok írni, ez már régi vágyam volt, és persze ide majd vendég szerkesztők is írhatnak (akár nézők közül is), ha érdekes témát hoznak. Minden modulhoz komment szekció is lesz, a regisztrált nézők hozzá tudnak szólni ott is bármihez. A weboldalon szavazni lehet majd játékokra, amikből aztán tartalmat készítek a jövőben, ezzel igyekszem bevonni a nézőket a műsorszerkesztésbe. Aztán persze fejlesztem menet közben is az oldalt, ha újabb funkciókat igényel az élet.

gamerek hu mini Lesznek újjítások, live stream, podcast, vlog?
scuderia

Rengeteg játékom van, amivel kellene, és szeretnék is foglalkozni. A ’Nézzünk bele…’ játékbemutató rovat például nagy kedvencem, csak rengeteg időt igényel egy gameplay sorozat epizód elkészítéséhez képest, a jövőben ezeknek a bemutatóknak a számát szeretném mindenképp növelni, hiszen anyag van hozzá bőven, és kedvnek sem vagyok híján, csak az a fránya idő. Érdekes módon egyre több indie fejlesztő is megtalál, kapok sajtópéldány játékokat tőlük, nemegyszer megjelenés előtt. Természetesen, ha van fantázia az adott játékban, nagyon szívesen bemutatom a csatornán egy ’Nézzünk bele..’ videó keretében, ezzel támogatva őket. A ’Nézzünk bele…’ rovat mellett az ’ezONE’ hírműsort is szeretném megerősíteni, mind epizódszámban, mind pedig témában. A csatornán ez a műsor a csatorna hírek mellett, minden egyéb nézők felé történő közlést vinne, ha úgy tetszik a vlog szerepét is betölthetné.
A live videózásba most az 1000 feliratkozónál kóstoltam bele először, és bevallom, nagyon megtetszett ez a szinte ’real time’ kapcsolat a nézőimmel, úgyhogy mindenképp tervezek még ilyeneket a jövőben.
Podcast, az nagyon jó lenne, én személy szerint eltudnám magam képzelni egy ilyen beszélgetős műsorban, és már beszélgető társakat is akadnának, akiket felkérhetnék ilyesmire, és jó eséllyel benne lennének. Közeljövőben még talán nem, de középtávon, egy kicsit megnövekedett csatorna mellett mindenképpen el tudom képzelni. Ki tudja, ha van olyan, hogy az ember végleg kiöregedik a játékból, akkor akár fő műsor is lehet a csatornán egy jó podcast.

gamerek hu mini Csatornádon az állandó túlélős sorozatok mellett megtalálható a nézzünk bele illetve a nekem nagyon tetsző név az ezOne hírműsor, amiből sajnos még kevés a tartalom. Várható még?
Ezt a vlog helyett találtad ki?
scuderia

Igen a túlélés, mint téma nagyon bejött mindig is, ha tehetem, ezeket a játékokat gyűjtöm, játszom és tesztelem a legszívesebben. Amelyik izgalmasnak, addiktívnak bizonyul, abból rendszerint sorozat ’ScudPlay’ lesz a csatornán. Több ilyen állandó sorozat is fut jelenleg, van olyan, amelyik már szinte a csatorna kezdete óta.
Örülök, hogy tetszik az ’ezONE’ címe, és a megvalósítása, mindenképp terveim vannak, voltak vele, már amikor kitaláltam is jó ötletnek tűnt, és jól gondolod vlog funkciót is terveztem neki, csak talán akkor még nem volt igazán létjogosultsága. Kizárólag arra használtam, hogy közöljem a nézőkkel, ha pl. valami elmarad technikai okok miatt. Mostanra már, képes volt átlag videó nézettséget produkálni, egy rövidke ’ezONE’ epizód is, amiben például sorsoltam.
Más kérdés, hogy jelenleg nem igen tudok elképzelni hagyományos értelemben vett vlog videót a csatornán, annyira nem áll közel hozzám, hogy egyoldalúan ’osszam az igét’ az embereknek, jobb szeretem a konstruktív véleményütköztetéseket, pl. akár egy podcast keretében. …Persze a fenti példán kívül sokféle vlog létezik, szóval ki tudja, nem mondom, hogy soha, csak jelenleg nehezen képzelném el magam egy vlog videóban.
Az ’ezONE’ műsorba inkább tudok elképzelni a jövőben a külvilágból érkező játék híreket, informatikai, tech. híreket, a belső csatorna hírek mellett.
Másik kérdésedre, hogy lesz-e még, természetesen lesz, és ahogy már említettem szeretnék több témát is adni ennek a rovatnak.

gamerek hu mini Mi a véleményed a támogatásokról, a reklámmentességről?
scuderia Amellett, hogy jelenleg a csatorna támogatása a nézőim pozitív visszajelzéséből, az indie fejlesztőktől valamint nézőktől kapott játékkulcsokból áll (amiért egyébként nagyon hálás vagyok), mindenképp szükségesnek tartom. Ha nem is az én szintemen, de a nagyobb csatornáknál szerintem már mindenképpen szükséges valamiféle támogatás a fennmaradáshoz, színvonal növeléshez, és egyszerűen a csatorna növekedéséhez. Még a legjobb, legnépszerűbb videós (magyar viszonylatban) sem hiszem, hogy megengedheti magának, hogy minden várós AAA-s játékot megvegyen zsebből, ehhez bizony kellenek támogatók, ha nem is direkt anyagi értelemben vett szponzor, legalább egy játékforgalmazó, aki biztosítja neki a content-hez szükséges játékokat, időben. Mellette persze a technikai oldal is erősítendő, ami szintén nem kis anyagi ráfordítást igényel.
gamerek hu mini Milyen géped van? Konzol lesz esetleg?
scuderia

Van egy konzolom, egy Xbox 360 S + Kinect, többnyire kislányommal játszunk rajta, meg néha-néha barátokkal, nagy tv-n kényelmesen, a kanapén hatra dőlve a nappaliban. Rengeteg játék van hozzá, technikailag rögzíthetnek is róla, az Avermedia Live Gamer HD kártyával, de mivel már nem mai darab, ezért kizárólag helyi többjátékos mókát tudok csak elképzelni, haverokkal, mint rögzíthető téma. Újabb generációs konzolban nem gondolkodom, ha esetleg nagyobb lesz a gyerkőc, és igényli, akkor majd szóba jöhet.

Ami tervben van a közeljövőben az egy gépfejlesztés, kinéztem egy erős intel processzort, ami köré szeretnék majd egy erős konfigot felhúzni.

A jelenlegi gépem és egyéb stúdió eszközeim:

Alaplap: Gigabyte GA-970A-DS3P

Processzor: AMD FX-8320 3.50GHz AM3+

CPU Hűtés: Cooler Master Hyper T4

RAM: Kingston HyperX Savage 16GB 1866MHz

SSD: Kingston HyperX Savage 2.5" 240GB SATA3

HDD1: Western Digital 3.5" 3TB 7200rpm 64MB SATA3

HDD2: Seagate Barracuda 1.5TB 7200rpm 64MB SATA3

Belső HDD dokkolók: 2db Sharkoon QuickPort Intern 1-Bay

VGA: ZOTAC GTX 780 3GB OC GDDR5

Hardveres digitalizáló kártya: AVERMEDIA Live Gamer HD

Táp: Thermaltake Hamburg 530W

Ház: Zalman Z9 NEO Black + 5x120mm Zalman rendszerhűtő ventilátor

Webcam: Logitech c720 HD720p

Mikrofon: Auna MIC-900B Black + Fém karos asztali mikrofon állvány

Bill.: A4Tech Game Master KB28-G

Egér: A4Tech OP-3D

Füles: Kingston HyperX Cloud

Monitor: 2db Samsung 24 colos (elsődleges: S24C350HL , kiterjesztett: SyncMaster 2433BW)

Legutóbb beszereztem 2db állványos 60x40-es Softbox-os fotóslámpát, a zöldháttér jobb megvilágítása miatt.

gamerek hu mini Köszönöm szépen, és további sok sikert kívánok!
Ha tetszett likeoljátok, de hozzá is szólhattok.


Az oldal használatával elfogadom a gamerek.hu/cookie-iranyelvek oldalon található cookie használatára vonatkozó irányelveket.

Ok